12 gode råd til læsning

INFO
Du kan finde Læsehjælp nederst på siden.
Du får læst teksten op, hvis du trykker på den.
Du kan downloade hele teksten som pdf.


Her kan du finde 12 gode råd til læsning. Læs, hvilke overvejelser man kan gøre sig inden, under og efter læsningen. Hvor mange af rådene følger du allerede?

Hvilken tekst/historie skal man vælge? Lixtal, tekstlængden, skønlitterær/faglitterær, hvad teksten handler om, andelen af lydrette ord og ord fra de 120 hyppigst brugte ord m.fl. spiller ind her. Andelen af lydrette ord og ord fra de 120 hyppigst brugte ord står skrevet på teksterne og historierne her på hjemmesiden.

Læsesituationen

Inden

 1. Sørg for, at det at læse bliver en hyggelig situation for barnet. Selvom det kan være målet, at barnet skal læse i fx 15 minutter, så er det også flot, hvis det til at starte med også kun er 2 minutter, hvor barnet læser, mens resten af tiden går til at snakke om teksten, billedet eller blot de ord, som barnet kan genkende i teksten.
 2. Snak med barnet om, hvad det ser på billedet, og hvad det tror teksten handler om, inden det læser teksten.
 3. Overvej om barnet skal have læst hele historien op, inden den skal læses.

Under

 1. Overvej, om det er målet at læse hele teksten eller måske kun noget af teksten. Det kunne fx være, at man skiftes til at læse fx et ord, en sætning, et afsnit eller en side ad gangen.
 2. Overvej, om det er målet at kunne læse teksten sammenhængende (uden at stoppe op). Eller at læse sammenhængende i fx 30 sekunder, 1 minut, 2 minutter osv.
 3. Overvej at hjælpe barnet med at læse de ord, som er svære. Det er godt at barnet er i ‘flow’, når det læser. Man kan også dobbeltklikke på ordene, så de bliver læst op.
 4. Lad barnet læse videre, selvom det ikke læser alle ordene helt korrekt op. Hvis teksten dog mister sin betydning, så kan man godt spørge ind til et ord.

Efter

 1. Overvej om alle spørgsmål skal besvares eller måske kun nogle få.
 2. Prøv at lade barnet genfortælle historien bagefter. Spørg fx ind sådan:
  1. Hvad fandt du ud af?
  2. Nævn 1 ting, som du synes var spændende!
  3. Var der noget, som du vidste eller ikke vidste inden du læste historien, men som du ved nu?
 3. Bed barnet om at finde fx 1-5 ord i teksten og lave en sætning med dem. Der må gerne være flere ord. Måske kan barnet skrive sætningen ned.
 4. Bed barnet om at genfortælle historien vha. et spil. Det kunne være Minecraft. Barnet kan få læst historien op igen. Barnet skal dog selv genfortælle historien med sine egne ord.
 5. Bed barnet om at nævne fx 5 ord fra teksten.

 

Download

Icon

12 GODE RÅD TIL LÆSNING 419.58 KB 183 downloads

Her er 12 gode råd til inden, under og efter læsningen. ...LÆSEHJÆLP

Hvis du kun vil se historien, så tryk på Læsehjælp herover.
Subscribe
Notificér ved
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments